Hva slags kamera bør du kjøpe?

Ett av de vanligste spørsmålene jeg får er «Hvilket kamera anbefaller du en som liker å ta bilder av [det de liker å ta bilder av]?» Det er ikke enkelt å vite hva man skal svare på et slikt spørsmål, men jeg skal forsøke i dette innlegget.

Stort eller lite?
Det første man bør tenke på når man har lyst til å kjøpe et kamera er hva man har tenkt å bruke det til. Mange ønsker seg et kamera for å ha med på tur ut i skogen, og da bør man tenke på om man har lyst på et kamera man kan putte i jakkelomma, eller et kamera som tar plass i sekken.

De digitale kompaktkameraene som finnes på markedet nå er veldig gode, og de får plass i lomma. Ett av de billigste er Nikon sitt Coolpix L27, som i tillegg til å få plass i lomma også tåler en støyt. Prisen på et slikt kamera ligger på rundt en tusenlapp, noe som er overkommelig for de aller fleste.

Er man litt mer ekstremsporter passer det kanskje heller med et Pentax WG-3, et kompaktkamera som er vanntett til 14 meters dyp og kuldesikkert til minus 10 grader celsius i tillegg til å være vann og støtsikkert. Med andre ord, du kan stå ute i skikkelig ruskevær og ta bilder uten å være redd for at kameraet blir vannskadet. Prisen på dette kameraet ligger under to tusen kroner.

Grunnen til at jeg har valgt å nevne disse to kameraene er enkel; de er gode kamera og de er billige. Perfekte for deg som har lyst til å ta bilder av det du opplever, og til deg som har lyst til å begynne med fotografi men som ikke har lyst til å legge så alt for mye penger i hobbien før du vet om du kommer til å fortsette.

Men, jeg vet jo at når folk spør hvilket kamera de bør kjøpe, så mener de aller fleste speilreflekskamera, eller systemkamera som det også kalles, og de lurer på om jeg anbefaller Nikon eller Canon. Det som er viktig om du skal kjøpe speilrefleks er ikke merket, men om du liker kameraet! Det er veldig enkelt egentlig. Om du kjøper et kamera fordi det er et [det merket du mener er best] og du ikke liker å holde det, eller synes det er for stort til å ta med seg over alt, så spiller det ikke noen rolle om det er dyrt og flott. Du kommer ikke til å bruke det, og da forsvinner vel vitsen med å kjøpe ett i første omgang? Rådet mitt, om man ønsker å kjøpe et speilreflekskamera, er todelt: Først bør du finne ut hvor mye du har lyst til å bruke på kameraet, og så bør du gå til en fotobutikk og spørre om du kan få se på kameraer i den prisklassen du har bestemt deg for. Som en tommelfingerregel kan man si at nybegynnerkamera ligger mellom et par tusen til fem-seks tusen kroner (når denne blogposten ble skrevet!), mens et kamera for en som kan litt om det å ta bilder ligger mellom fem-seks til femten-tyve tusen kroner. Kameraer som er dyrere enn det passer best for folk som vet hva de driver på med. (Men husk, dette er min personlige mening, og om du mener noe annet er det helt greit!)

Uansett om du velger kompaktkamera eller speilreflekskamera (eller hybridkamera, som jeg ikke sier så mye om fordi jeg ikke har prøvd noen, men de er en blanding av kompakt og systemkamera) er det viktig å huske at «Det beste kameraet er det du har med deg!» Med andre ord, har du kun med deg mobilen så er kameraet på den det beste kameraet du har der og da!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s