Lysmåler, trenger man egentlig det?

En lysmåler er en liten boks som – logisk nok – måler lyset for deg. Den kan måle enten det lyset som finnes i området (ambient light), eller det lyset som reflekteres fra det du måler mot (reflective light). Jeg lærte å bruke lysmåler da jeg tok kurs på Fotofagskolen i Trondheim, men etterhvert glemte jeg helt at den lille dingsen lå i kameravesken. Selv uten en lysmåler har jeg tatt mange virkelig gode bilder, så trenger man egentlig en lysmåler?

Svaret er ja, og nei.

Alle speilreflekskamera og de aller, aller fleste kompaktkamera kommer med en innebygd lysmåler. Problemet med dem er at de kun måler reflektert lys. Hvorfor er det et problem? spør du kanskje? Jo, når kameraet måler det reflekterte lyset tror det samtidig at nyansen som reflekteres er middels grå. Om du måler lyset på en hvit flate vil bildet bli undereksponert (altså for mørkt), fordi kameraet trodde at det hvite var grått, og om du måler på en sort flate vil bildet bli overeksponert (altså for lyst) fordi kameraet trodde sort var grått.

20131104-034306.jpgDet klassiske eksemplet er et brudepar. Du måler lyset på den hvite brudekjolen, og ender opp med en gråaktig kjole og smokingen til brudgomen vil være så undereksponert at detaljene forsvinner i alt det sorte. Måler du derimot lyset på smokingen vil den vises som gråaktig på bildet, mens brudekjolen vil bli utbrent, altså så overeksponert at det ikke vises noen detaljer i det hele tatt. En måte å slippe unna dette på er å måle lyset ved hjelp av et gråkort. (Du får kjøpt gråkort hos de aller fleste fotobutikkene i Norge.) Dette kortet holder du opp foran modellen (eller enda bedre, får modellen til å holde det for deg), zomer inn på det, og måler lyset. Så eksponerer du for gråkortet og legger det vekk. Kjolen vil bli hvit, og smokingen sort!

For å fortsette med brudeparet. Om du ikke måler det lyset som reflekteres, siden det kan være vanskelig å finne noe som er middels grått (selv med gråkort!) kan du måle alt lyset som er der (ambient light). Med andre ord, du måler lyset som kommer fra sola, lysene, faklene, eller andre lyskilder, og finner ut hvordan du må eksponere for det lyset du har «i bildet». Dette gjør at hvitt blir hvitt, sort blir sort, og grått blir grått.

20131104-035838.jpg

 

Det finnes to måter å måle tilstedeværende lys på. Den ene måten er å rette lysmåleren måt lyskilden, og den andre er å rette lysmåleren mot kameraet. Den ene metoden er ikke bedre enn den andre, men man kan få litt forskjellig resultat av målingen.

Lysmåleren på bildet er den jeg bruker, en Seconic L-308. Den koster en del, mellom 2000,- og 2500,-, men kan være vel verd pengene om man har lyst til å eksponere riktig om igjen og om igjen. Den hvite kulen du ser øverst i midten hjelper lysmåleren når du ønsker å måle tilstedeværende lys. Om du ønsker reflektert lys flytter du halvkulen mot høyre slik at linsen vises. Tallene du ser er (125) lukkerhastigheten, (16) blenderen og (100 (over blendertallet)) ISO. Med andre ord, denne målingen viser at for å få et bra eksponert bilde stiller du kameraet på ISO 100, f/16 og 1/125 – og da må du være i manuell-funksjonen (Er du i auto-funksjonen, eller «grønnknappen» som vi kaller det her i Trøndelag, bestemmer kameraet alt selv).

Selv om du velger å ikke kjøpe en lysmåler bør du finne et gråkort av noe slag. Som jeg skrev lengre opp kan du kjøpe dem i en hvilken som helst fotobutikk, eller du kan laste ned ett her: http://www.workwithcolor.com/gray-card-6475.htm (Du ønsker å velge det som heter Description 18% Gray Card RGB Value 50%/128 Lab Value 54%.)

Reklamer

Én tanke på “Lysmåler, trenger man egentlig det?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s