Lukkerhastighet – hva, hvordan og hvorfor?

Litt teknisk

Lukkerhastighet er kort fortalt den tiden du lar lyset skinne direkte på sensoren (eller filmen om du fotograferer analogt). De aller fleste speilreflekskamera har gardiner (metallplater eller lignende) som dekker sensoren, og disse står åpne så lenge du setter lukkerhastigheten. Med andre ord, om du setter lukkerhastigheten til 1/500 sekund åpner og lukker gardinen seg på ett femhundredels sekund. Ja, det er veldig fort! Du klarer ikke å gjøre noe i et femhundredels sekund om du prøver, men kameraet klarer det. I løpet av den tiden slippes lyset gjennom blenderåpningen og inn på sensoren, og forhåpentligvis får du en god eksponering.

Men hva betyr det?

Så, hvorfor ønsker vi å forandre lukkerhastigheten? Om man bruker en lav lukkerhastighet vil man se bevegelse i bildet sånn som i bildet fra det svenske mesterskapet i roller derby 2013. (Västerås i rødt mot Royal Army i grønt om du lurte.) Dette bildet ble tatt med en lukkertid på 1/30 sekund, og du ser godt hvem som beveger på seg, sånn som dommeren i forgrunnen og hun som faller midt i bildet, og hvem som står mer i ro. De som er helt i fokus er de som sto absolutt stille, mens de som er litt uklare rører litt på seg, og de som er veldig utydelige har god fart.
Hvis man ønsker å «fryse» en som går på rulleskøyter bør man ha en lukkertid på 1/250 sekunder eller kortere.
vesteraas_vs_royalarmy-1

Dette bildet av Tine på skateboard er tatt mens hun kom rullende mot meg, men det ser ut som at hun står helt rolig. Det skjer fordi bildet er tatt med en lukkerhastighet på 1/180 sekund. Som du ser er ingenting «dratt» på grunn av at hun bevegde på seg mens gardinene i kameraet var åpne. Hadde hun rullet fortere mot meg, måtte jeg ha hatt enda kortere lukkertid for å få stoppet henne helt. (Hun er litt ute av fokus i ansiktet, noe som ikke har med lukkerhastigheten å gjøre, men med det at jeg fokuserte litt bak henne. Det er ulempen med å være studiofotograf og så gå utendørs for å ta bilder.)

tine

En regel jeg en gang ble fortalt er at om du ønsker å «fryse» en gående person bruker du lukkerhastighet 1/125 sekund, mens en som jogger trenger 1/250 sekund. Det kan tenkes du må eksperimentere litt, men disse innstillingene er et godt utgangspunkt.

Det er en spesiell teknikk jeg ikke har nevnt i denne posten. Den kalles panorering og fortjener en egen post. I hovedsak følger du, med kameraet, en gjenstand som beveger seg, slik at gjenstanden er «i ro» og bakgrunnen beveger seg. Dette krever en god del trening, og det skal jeg skrive om senere.

Har du spørsmål om lukkerhastighet er det lov til å legge igjen en kommentar.
en gjennstand som beveger seg

Reklamer

7 kommentarer om “Lukkerhastighet – hva, hvordan og hvorfor?”

  1. Takk for lærerikt innlegg! Ser frem til den posten om panorering – det har jeg ikke hørt om – men er jo nybegynner:)

    PS: Du bürde får deg sånn innstikk med liker-knapp for Facebook, da hadde jeg trykket:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s